Óriásaszteroida tart a Föld felé
Egy hatalmas, nagyjából egy kilométer széles aszteroida száguld a Föld felé, óránként harminchétezer kilométeres sebességgel. A tudósok számításai szerint pénteken halad el majd veszélyen közel a bolygónkhoz – írja az Express.

„Kisebb meteoritok elhaladása föld mellett gyakori jelenség, azonban egy akkora objektum, mint a 2014-YB35 elég ritka, és valódi fenyegetést jelent” – nyilatkozta Bill Napier, a University of Buckinghamshire asztronómiaprofesszora. „Egy ekkora test Földbe csapódása katasztrofális következményekkel járna: szélsőséges klímaváltozást, földrengéseket, és cunamikat okozna” – tette hozzá.


A professzor szerint nagyon is valós annak az veszélye, hogy egy hatalmas pusztításra képes üstökös, vagy aszteroida ütközzön össze a Földdel. „Ez a szikla 4,5 millió kilométerrel kerül el bennünket, ami csillagászati szempontból minimális távolság” – mondta.

Az YB35 számú objektumot tavaly év végén fedezte fel a Catalina Sky Survey és azóta nyomon követik az útját. Ha becsapódna, az ütközés ereje elérné a 15 ezer megatonnát, vagyis 15 millió tonnányi TNT robbanóerejét. Hozzávetőlegesen: a világ eddigi legnagyobb nukleáris fegyvere, a szovjet cár bomba robbanóereje 100 megatonna volt.

Forrás:http://www.hir24.hu/Tech-Tud/2015/03/25/Oriasaszteroida-tart-a-Fold-fele/