Különös tűzgolyó

A gömbvillámot és a meteorokat sokszor vélik UFO-knak, ám 1663-ban az oroszországi Robozeroban különös események sorozata zajlott, amiről napjainkig is csak találgatnak.

Különös tűzgolyóA robozeroi események az 1842-ben összegyűjtött szentpétervári Archeológiai Bizottság Történelmi aktáiban szerepel, főként Levka Fjedorov szemtanú régi vallomásain alapulva. Ivacsko Rjevszkoj a tanúk történeteinek összegyűjtője beszámolójában elmeséli, hogy az események 1663. augusztus 15-én délben kezdődtek, amikor a templomban ülő hívők hatalmas csattanást hallottak.

A templomból kirohanva egy 45 méter széles tűzgolyót pillantottak meg az égen, amiből széles fénynyalábok lövelltek ki. A szemtanúk állítása szerint a fénygömb a templom fölött elhaladva a közeli tó felé haladt, majd hirtelen eltűnt a szemük elől. Egy óra elteltével ismét megjelent a fénygömb, ami ekkor már 500 méterre haladt el a szemtanúktól.

Megzavarodott halak

A tűzgolyó később ismét visszatér, ám a másfél óráig látható jelenség a tó fölött elhaladva hirtelen ismét köddé vált. A tavon halászó férfiak – mintegy 2 kilométerrel távolabb – azonban különös módon megégtek, a tó vize világossá vált és a halak teljesen megzavarodva a part felé úsztak.

Napjainkig nincs magyarázat

A különös jelenséget egyesek szerint egy meteor, míg mások szerint gömbvillám okozta. Valójában azonban máig nem tudták 100 százalékos bizonyossággal megmagyarázni a ma már csak Robozero-jelenségként emlegetett eseményeket.

Forrás:http://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/robozero-jelenseg-meteor-vagy-ufo