Hat rejtétlyes lelet, amire a CIA sem ismeri a megfejtést

Így őrzi titkait a múlt

A történelem során több olyan zavarba ejtő régészeti lelet is előkerült, melyek a mai napig komoly fejfájást okoznak régészeknek, tudósoknak egyaránt. 
A sok rejtélyes régészeti lelet közül most csak hatot ragadunk ki a történelem és a tudomány határterületéről. 

1. A megfejthetetlen kódex

Az Enigma kódjait két év alatt törte fel Alan Turing. De van egy olyan 600 éves, képekkel illusztrált könyv, amelynek az írásjeleit és nyelvét a mai napig nem tudta megfejteni senki. A Voynich-kézirat a szakértők szerint látszólag növénytani, biológiai, kozmológiai, asztronómiai és gyógyszerészeti információkat tartalmazhat egy szuper kódolt nyelven, ám a benne szereplő személyek, állatok és növények egyetlen ismert földi régióval sem azonosíthatók. Ugyanígy senki nem tudja, hogy ki, miért és mikor írta a kódexet. (Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került.) A brit és amerikai haditengerészet hivatásos kódfejtői sem jutottak eredményre a kézirattal kapcsolatban, amelyet egyesek szerint földönkívüliek jegyezhettek le. Marcelo Montemurro, a Manchesteri Egyetem elméleti fizikusa statisztikai vizsgálatok eredményeképpen kimutatta, hogy a szöveg valódi nyelvek struktúráját követi, így valószínűleg nem értelmetlen. Ezt követően Stephen Bax brit nyelvészprofesszor állítása szerint 14 karaktert  sikeresen dekódolt a szövegben  – a megfejtés azonban még várat magára. (A kéziratról bővebben itt: http://cicakis-blogja.blogspot.hu/search/label/Voynich)

2. Bonyolult gépek az ókorban?

Görög halászok 1902-ben, egy i.sz. 1. században elsüllyedt hajóroncsban rátalálták egy különös, bonyolult szerkezetre. Az antiküthérai szerkezet egy tetszőleges dátum beállításával képes volt meghatározni a nap, a hold és öt bolygó helyét, illetve holdfogyatkozások időpontját. A bonyolult műszerben olyan műszaki megoldásokat találtak, amelyek csak ezer évvel később jelentek meg más eszközökben. A mai napig senki sem tudja, ki és hogyan csinálhatta ezt a bonyolult műszert, amikor a gravitáció és a bolygók mozgásának a törvényszerűségeit csak a 17. században fedezték fel.

3. A lepel titka

Az olaszországi Torinóban őrzött lenvásznon leplen egy ember alakja látható. Alapos vizsgálatok kimutatták, hogy ezt az embert erősen arcul csaphatták, sok római korbácsütést mértek rá, a fejbőrön valamiért számos kis szúrt sebet szenvedett, a kézen és lábon látható sérülések tanúsága szerint keresztre feszítették, az oldalába egy dárdát döftek (így győződhettek meg arról, hogy már meghalt). A názáreti Jézus halálának eseményeivel megdöbbentő egyezést mutató régészeti leletet rengeteg vizsgálatnak vetették alá, a legutóbbi, 2013-as kémiai és mechanikai vizsgálatok szerint a tárgy i.e. 700 és i.sz. 800 között keletkezett. Jézus halotti leplét említi a Biblia és számos történelmi feljegyzés létezik róla, melyek szerint az egyház gondosan megőrizte. A vita ma is zajlik, hamisítvány vagy valódi?


4. Az ókori Duracell1936-ban egy német régész fedezte fel Bagdadban ezeket a kicsiny cserép edényeket, amelyekben rézcsőben egy vasrudacska volt található. A i.e. 200 körülről származó lelet rekonstrukciója egy működő elemet eredményezett. Tudósok szerint a primitív elemeket esetleg elektrosokkal történő kínzásra használhatták. Ezek szerint az elemet 1,800 évvel hamarabb felfedezték, mint eddig gondoltuk? 


5. Csúcsfej idegenek?A világ számos pontján, de legfőképpen Egyiptomban és Peruban bukkantak az emberi csontozattól nagyon eltérő formájú koponyákra. Egyes tudósok szerint a kisbabák fejének mesterséges torzításával sikerült ilyen alakzatú koponyákat létrehozni. Valóban létezhetett egy ilyen eljárás, de ebben az esetben csak a koponyák alakja változhatott volna meg, a térfogatuk és súlyuk nem - ezek a megtalált koponyák azonban jelentősen nagyobbak és súlyosabbak, mint az emberé.

6. Európa elpusztult 4500 éve?

Egy új, 2013-as vizsgálat során ausztrál tudósok 37 német és olasz csontváz génállományát tanulmányozták. Az eredmény megdöbbentette a tudományos világot: az európai civilizációval valami rendkívüli esemény történt 4-5000 évvel ezelőtt. A korábbi időszakból származó leletek egy virágzó, sikeres kultúráról adnak információt – de egy elképesztő katasztrófa eredményeképpen kicserélődött az európaiak génállománya, tehát az ősi európaiak elpusztultak és helyettük megérkeztek a jelenkori európaiak ősei. A Biblia beszámol egy hatalmas vízözönről, amely elborította a Földet és az akkori emberiséget – 8 fő kivételével – kipusztította. Meglepő, de igaz, hogy ezt az eseményt a Biblia i.e. 2350 körülre teszi, ami megfelel az ausztrál genetikai vizsgálat eredményeinek!


Forrás:http://vigyazo.blog.hu/2015/03/02/tortenelmi_talanyok_hat_lelet_amire_a_cia_sem_ismeri_a_megfejtest