Megnyitották a magyar ufoaktát


A beszámoló szerint az objektum a
taszári bázis betonján landolt / Fotó: MTI
Budapest–Taszár
Azonosítatlan repülő tárgy okozott komoly riadalmat a magyar légierő taszári bázisán a hatvanas évek végén, ha hihetünk az állambiztonsági szervek egy 1976. május 12-én kelt jelentésének, ami a napokban került nyilvánosságra.A BRFK III/II-B alosztályának Riporter fedőnevű informátora által leírtak a legvadabb magyar ufóhívők lázálmait tették valóságossá. – Az egyik leszállópályán megjelent egy addig ismeretlen, még általuk soha nem látott repülő tárgy, amelyről pontos alakzati leírást nem tudnak adni, mivel a közvetlen közelében valamilyen fizikai vagy optikai jelenség csak sejtetni engedett az alakzatra – áll az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közzétett jelentésben.

– A tárgyat opálos, részint aranyszínben játszó köd burkolta. A reptér fegyveres erői 200 méter távolságig megközelítették, a reptéri parancsnokság szigorú parancsot adott, hogy senki ne közelítsen tovább.

Riporter szerint a támaszpont vezetése 16 MIG 21-es vadászgépet riadóztatott. Elmondása szerint „miután szovjet katonák is meg akarták azt közelíteni, az UFO felemelkedett a betonpályáról 150-200 m magasságba”.

„A parancsnokság parancsot adott az UFO üldözésére, azonban az percek leforgása alatt eltűnt a magasban. A radarok csak pár pillanatig tudták követni” – zárul a jelentés.

Az ufojelentés 1976 május 12-én készült, noha az eset az ügynök szerint még 1968-ban történt / Grafika: Séra Tamás

A szóban forgó dossziét az amerikai állampolgárságú Colman von Keviczky, azaz Keviczky Kálmán ufókutató bizalmas ellenőrzésére nyitotta az állambiztonság, mert az amerikai hírszerzés részére végzett ellenséges tevékenységgel gyanúsították. Mivel azonban az „ufópropaganda” nem ütközött törvénybe, a titkos nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették ellene. A 68-as esetről a magyar ufókutatók is csak most értesültek.

– „Ufóberkeken” belül jól tudjuk, hogy léteztek titkos magyar ufóakták, a Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nincs semmi ilyesmi – mondta el Linszter Árpád, a Magyar Ufókutató Hálózat vezetője.


Forrás: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/megnyitottak-a-magyar-ufoaktat-2327355