Az információ és a fekete lyukak – Hawking és Susskind vitájának eredménye


Az alábbi film egyike azoknak, amikben példázattal is bemutatják, hogyan terül szét az információ a fekete lyuk felszínén.

A felfedezés, hogy az információ szétterül a lyuk eseményhorizontján, egy vitára vezethető vissza, ami Stephen Hawking és Leonard Susskind között kezdődött el évtizedekkel ezelőtt. Hawking helytelenül azt állította, hogy az információ a fekete lyukakba hulló tárgyak és élőlények esetében elvész. Ez pedig ellentmondott az információtárolás, az információ-megmaradás törvényének.

Leonard Susskind – aki nem akart belenyugodni abba, hogy az információ elvész – rájött, hogy tényleg nem vész el.

Csak érdekességként: Susskind felfedezéséből is jött aztán az a sokat támadott elképzelés, hogy az Emberiség és minden más nem a valóság, hanem a valóságnak csupán egy virtuális, holografikus leképezése. Ez már nincs a filmben, csak folytatom, ahol a film véget ért.

De sokan érzékelhetik, akik átfognak valamit, csak amint szavakba lehetne önteni, ismét eltűnik, hogy ennél is számottevően több csavar van abban, ami a valóság, és hogy a valóság sokkal, de sokkal, de sokkal furcsább, mint a legvadabb és legmerészebb álmaink.

Íme a dokumentumfilm:


Forrás: https://molnarfarpad.wordpress.com/2015/01/03/az-informacio-es-a-fekete-lyukak-hawking-es-susskind-vitajanak-eredmenye/