Tanulmány: Az összeesküvés-elméletek hívői racionálisabbak, mint a hagyományos gondolkodók

Egy Michael J. Wood és Karen M. Douglas pszichológusok által elvégzett esettanulmány szerint az “összeesküvés-elméletek” kedvelői valójában éppelméjűbbek, mint az úgy nevezett konvencionális gondolkodók. 

Nem is olyan régen gyakorlatilag bárki, aki a dobozon kívül gondolkodott és megkérdőjelezte a hivatalos történeteket: “összeesküvés-elmélet” hívőnek lett titulálva. Tény, hogy sok olyan embert is összeesküvés-hívőnek gondolnak, aki egyszerűen csak az igazságot keresi. Érdekes, hogy sokan akik az összeesküvés-elméletekben hisznek, rengeteg időt töltenek kutatással és gondolkodással. 

Általában azok az emberek, akik hisznek a főfolyású médiának, nem néznek utána annak, hogy mi is van az érem másik oldalán. Úgy vélik, hogy amit mások mondanak nekik a tv-ben, újságokban az igaz és bárki aki nem ért vele egyet az bizony összeesküvés-hívő. Vagy más szóval, paranoiás. 

A tanulmány 

A Michael J. Wood és Karen M. Douglas pszichológusok által megalkotott tanulmányt 2013 júliusában tették közzé a University of Kent-en, az Egyesült Királyságban a “Mi történt a 7-es épülettel “” What About Building 7? címmel.” 

A Szociális pszichológiai tanulmány az ikertornyok szeptember 11-es tragédiáját tárgyaló online beszélgetéseken, összeesküvés-elméleteken alapul. ” A vizsgálat összehasonlította a pro-összeesküvés-elméletek híveit és az anti-összeesküvés-elméleteket követők megjegyzéseit a különböző hírportálokon. 

A kutatók meglepődtek, hogy több összeesküvés típusú megjegyzést találtak, mint hagyományost. A kutatók szerint :”…a 2174 összegyűjtött hozzászólásból, 1459 volt összeesküvés-elmélet követőnek, 715 pedig konvencionálisnak vehető.” 

Azok, akik időt szántak arra, hogy véleményezzék a híreket, cikkeket sokkal többen vannak, mint azok, akik a hivatalos kormányzati beszámolókban hisznek ( 9/11-el illetve a John F. Kennedy merénylettel kapcsolatban például). Vagyis az “összeesküvés-elméletek” követői számukat tekintve jóval többen vannak mint azok, akik hisznek a hivatalos jelentésekben. 

Ahogy az idők változnak 

“A kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik a hivatalos 9/11 ikertornyok történetét elfogadták, általában ellenségesebben próbálták meggyőzni riválisaikat”- állítja a tanulmány. 

Talán az, hogy eszméiket már nem fogadja el mindenki nagyon frusztrálja őket. Talán rádöbbentek ők is, hogy nem ez az igazság és ez rendkívüli módon bántja, vagy talán meg is ijeszti őket? 

Az bizonyos, hogy léteznek hagyományos gondolkodók és nyitottabb gondolkodású gondolkodók. Anekdotikus szempontból abban biztos vagyok,hogy akik félnek a dobozon és a főfolyású médián kívül gondolkodni, azok sokkal dühösebb és agresszívabb módon közelítik meg a témaköröket, mint azok akik racionálisan, higgadtan és a mindennapi médián felülemelkedve szemlélik a dolgokat. Lassan ők lesznek többségben, míg azok akik ragaszkodnak a hivatalos álláspontokhoz egyre dühösebbé és bosszúszomjasabbá válnak.  

Lehet a tanulmányban igazság, az alábbi írás a tanulmány állításait igazolni látszik:

Olvass többet itt: http://www.hotdog.hu/torkosborzegy/nagyvilag/20-megvalosult-ldquo-osszeeskuves-elmeletrdquo

Forrás: http://naturahirek.com/tanulmany-az-osszeeskuveselmeletek-hivoi-racionalisabbak-mint-a-hagyomanyos-gondolkodok/