Meteor Győr felett!

December 9-én kedden késő délután, 17:19-kor  Győr felett  É-NY irányban "gyönyörű, erős zöld fénnyel világító, zuhanó jelenséget" láthattak a környéken élők. 

A videókat Ternyei Zsolt küldte Győrből, köszönjük!November 26-án, csütörtökön 4:40-kor is történ ehhez hasonló eset. Szintén egy fényes tűzgömb szelte át az eget Magyarország felett, Észak-Nyugatról, Dél-Kelet felé. Többen, többféle képen látták: 

  • "Több szikrázó "pont" húzta maga után a csóvát, és elég lassú volt, könnyen megfigyelhető. Úgy tűnt, elég alacsonyan volt. Kb 2-3 perccel később egy furcsa tompa robbanó hangot lehetett hallani.˝
  • "Darabjaira hullva, erős fénnyel és csóvát húzva maga után megy végig az égbolton, mint egy csomó meteor egymás mellett zuhanva. Néhány perc után pedig egy tompa robbanást hallottam. Ez történt olyan 4:45 körül. A jelenség Győr írányába haladt és egyre jobban halványult˝
Mint időközben kiderült az egyik Bajkonurból indított űrhajó rakétájának egyik részének terv szerinti elégése volt a magas légkörben.

Bezák Tibor amatőr csillagász véleménye szerint az űrszemét lehetősége is felmerül.
Pályaszámítások alapján van rá esély, hogy egy SL-4 Rakéta tért vissza a légkörbe, és ott darabokra esett. Idén februárban már történt ilyen.

Farkas Boglárka amatőr csillagász a kisalfold.hu-nak elmondta:
˝A Vénusz fényességénél (-4 magnitúdónál) fényesebb meteorok a tűzgömbök, de ezek közül sok erősen darabolódik a nagy hőhatás és az erős fékeződés hatására, így kisebb darabokra hullik szét. Az így szétrobbanó tűzgömbök a bolidák, ezt a jelenséget figyelhették meg hajnalban a szerencsések.
A képen és videofelvételen látható fényességéből és a darabolódásából ítélve ez egy nagyjából 5-6 centiméteres meteor lehetett. (Egy nagyjából 10 cm-es darab már telihold fényességű is lehet, így meg lehet becsülni a meteor méretét.)"

A jelenségről egy telefonnal felvett (nem túl jó minőségű, de élvezhető), Belgrádban felvett videót is találtam: Jelenleg 4 meteorraj keresztezi a Föld pályáját:

Északi Tauridák, Andromeidák, Novemberi Orionidák és a Leonidák, de nagy a valószínűsége, hogy ez egy ún. sporadikus, vagyis meteorrajhoz nem tartozó jelenség volt. Ezek jellemzően hajnalban érik a Földet, és az év minden szakában hullanak. 

Thury Zoltán fotója, szerda 4.39-kor készült:

Fotó: Thury Zoltán

Fotó: Thury Zoltán


- Cica Kis -
Forrás:http://www.kisalfold.hu/tudosito/hatborzongato_hatalmas_meteor_hullott_gyorben_is_lattak_-_video/2408026/