Baleset történt egy ukrán atomerőműben

Háromszor akkora, mint Paks
Fotó: Wikipédia
Baleset történt egy atomerőműben Ukrajna délkeleti részében – jelentette be az ukrán miniszterelnök szerda délelőtt. Az első hírek szerint nem jelentős a kár, és a baleset miatti riadót is lefújták már. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyelőre nem nyilatkozik az esetről, a hazai Országos Atomenergia Hivatal (OAH) pedig eddig szóban csak annyi információt kapott az ukrán féltől, hogy "környezeti kibocsátás nem történt".
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök jelentette be szerdán, hogy tudomása van arról, hogy egy baleset történt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsje-i atomerőműben. Az Interfax hírügynökség szerint a hármas blokkban volt probléma, ahol egy ezer megawattos reaktor működik. Az üzemzavar miatt akadozik az áramellátás Ukrajnában.

A hármas blokkot valószínűleg december 5-én állíthatják újra üzembe – derül ki a Reuters összefoglalójából. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt ígérte, hogy Vologyimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter ad majd részletes tájékoztatást a balesetről, és arról, hogy hogyan állítsák vissza a rendes áramellátást Ukrajnában.


Itt történt a baleset
Fotó: Wikipedia

A gyorsan összehívott sajtókonferencián az ukrán energiaügyi miniszter közölte, hogy nem kellett evakuálni senkit, és hogy a problémát péntekig megoldják.

Marad a riadókészültség

Vologyimir Demcsisin azt is elmondta, hogy a riadókészültség azért marad, mert még nem ismert elegendő technikai részlet, sok minden azonban egy kisebb baleset mellett szól. A radioaktivitás szintje például nem emelkedett meg a hatósági mérések szerint. A miniszter azt is mondta, hogy a baleset nem érintette az erőmű reaktorát, csupán annak generátorát.

A balesetben most érintett 3-as blokkot a hálózatról a múlt héten lekapcsolták, és december 5-ig felújítást vagy javításokat kezdtek. Az egyelőre nem derült ki, hogy miért kapcsolták le, az erőmű honlapján mindössze annyit írtak, a biztonsági limiteket nem lépték át, a sugárzás mértéke sem változott.

Egyelőre nem tudni, hogy véletlen egybeesés-e, de az erőmű főigazgatója, Vjacseszlav A. Tishchenko november 28-án jelentette be, hogy a nukleáris erőművel teljesítették a 2014-re előírt termelési szintet, és ezt követően, szigorúan ragaszkodva a termelési menetrendhez, megkezdik a tervezett karbantartási és rekonstrukciós munkákat.

Hatszor ezer megawatt

A Wikipédia közlése szerint a zaporizzsjai atomerőmű (ukránul: Запорізька атомна електростанція) a Dnyeper folyó mellett, Enerhodar város szomszédságában épült, és 6 darab, egyenként 1000 MW beépített teljesítményű reaktorblokkjával nem csak Ukrajna, de Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve is.

Az erőművet 1977-ben tervezték, az első blokkot 1981-ben kezdtél építeni, majd 1984 novemberében helyezték üzembe. 1987-ig további 3 blokk kezdett termelni. 1989-ben az ötödik blokkot is átadták, de a hatodik – a Szovjetunió felbomlása miatt kialakult zavaros gazdasági és pénzügyi helyzet miatt – csak 1995-re készült el. A zaporizzsjai atomerőműben a szentpétervári Izsorszkij-gyárban készült VVER–1000 típusú nyomottvizes reaktorok dolgoznak. Az erőmű éves elektromosenergia-termelése mintegy 40 milliárd kWh, amivel az ukrán atomerőművi áramtermelés mintegy felét adja, s ez az ország teljes áramtermelésének ötöde.

Az erőmű saját, hivatalos honlapja szerint szerdán, 13:32 órakor 4 blokk működött, és összesen 4036 MW teljesítményt adtak a hálózatra. (Csak összehasonlításul: a Paksi Atomerőmű jelenleg 4x500 MW névleges teljesítményen dolgozik, és a ma ismert tervek szerint a Paks2 erőmű 2x1000, illetve 2x1200 MW-os reaktortokkal épülne meg a 2030-as évekre.)

Nem tudnak semmit

A hvg.hu szerda délután elérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, ám Bécsből azt a választ kaptuk néhány órával a baleset után, hogy semmit sem tudnak mondani. "Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását" – ennyi volt a válasz.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatási felelőse, Körmendi Gábor a hvg.hu kérdésére azt mondta, az úgynevezett kétoldalú gyors értesítési rendszeren keresztül eddig nem kaptak információkat az ukrán féltől, telefonon próbáltak tájékozódni az ukrán hatóságoknál, ahol egyelőre csak azt a szóbeli tájékoztatást kapták, hogy "környezeti kibocsátás nem történt".

A tájékoztatási felelős egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni azzal kapcsolatban, hasonló esetekben milyen nemzetközi eljárásrendet, protokollt kell követni Magyarország tájékoztatását illetően. Az OAH portálján az olvasható, hogy a hivatal feladati közé tartozik többek között a nukleáris balesetekkel kapcsolatos gyors értesítési, kapcsolattartási és az illetékes hatóságra háruló feladatok ellátása.

A nemzetközi egyezményeken kívül Magyarország egyébként kétoldalú szerződéseket is kötött a környező országokkal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Németországgal, Romániával, Szlovákiával, Szlovéniával, Ukrajnával és Szerbiával – arról, hogy a nukleáris vagy radiológiai veszélyhelyzetek korai szakaszában értesítik egymást, és kérésre segítséget is nyújtanak egymásnak.

Update! - A NAÜ szerdán délután nyúlfarknyi közleményt tett közzé az oldalán, melyben az ukrán hatóságok által a nap folyamán adott tájékoztatások információin túl azt közölte, hogy a 0-7 osztatú nukleáris baleseti skálán - főként, mert a leállás nem nukleáris anyagszivárgás miatt történt -  ez a baleset a 0-ás szintet érte el. Vagyis e tekintetben a NAÜ szerint az esetnek nincs jelentősége.

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20141203_baleset_tortent_egy_ukran_atomeromuben