Misztikus fényvillanás izgatja az oroszokat

Titokzatos fényjelenség tartja izgalomban az oroszokat, a fura felvillanást egy autós fotózta le az Urál hegység egyik autóútján.

Egyelőre senki nem tudja, mitől lett nappali világosság kora este, és az ilyen esetekkel foglalkozó minisztérium sem adott semmiféle felvilágosítást. Az autós azzal a kérdéssel tette fel az internetre a jelenségről készült videót, hogy a hírekben nem volt róla semmi, és látta-e valaki, mert neki fogalma sincs, mi lehet.
Azonnal meg is indultak a találgatások: volt, aki titkos robbantásra gondolt, de akadt, aki szerint ufó suhant el az égbolton. Mivel semmilyen hang nem kísérte a jelenséget, kicsi a valószínűsége, hogy rakétát robbantottak volna, de annak is, hogy aszteroida csapódott be. Tavaly Cseljabinszkiben egy aszteroidabecsapódás okozott riadalmat: akkor mintegy 1200-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár is keletkezett.

Autós fedélzeti kamera vette fel 2014. november 14-én azt a rejtélyes fényvillanást, amely bevilágította az eget az uráli város, Jekatyerinburg (a régi Szverdlovszk) környékén. Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a hatalmas, robbanásszerű fényvillanást.
A szinte nappali világosságot okozó jelenség az RT.com szerint valószínűleg meteorhullásnak köszönhető, bár szóba került az is, hogy esetleg valamilyen katonai tevékenység okozhatta. Hang nem követte a fényjelenséget.
Miután az egyik szemtanú feltöltötte a YouTube-ra a videót, többen is jelentkeztek, hogy látták a villanást. Mások is rögzítették - mobiltelefonnal - a jelenséget.
Az NBC News arról számolt be, hogy egy szakértő úgy véli, a jelenség nem égi eredetű. Idézi egy meteorokat figyelő blogból Marco Langbroek szavait: "Kétlem, hogy ez egy meteor lenne". Rámutatott arra, hogy a szemtanúk úgy látták, vörös izzás jelent meg az égen a villanások előtt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenség nem mozgott az égbolton. A szakértő szerint, ez inkább tűz, illetve egy sor kisebb robbanás lehet.
A fenti véleményt alátámaszthatja az a tény, hogy a közelben, Rezben egy régi vegyi üzem található. Ezt egy helyi híroldal is említette a fényjelenséggel kapcsolatban. 
De lehet találgatni tovább...

Úgy tűnik, hogy Oroszország a Föld "meteorfővárosa"

A híres 1908-as tunguszkai esemény, valamint az utóbbi években megsűrűsödő észlelések miatt Oroszországot szokták a Föld meteorközpontjának is nevezni.

2013 februárjában Cseljabinszktól nem messze robbant fel egy meteor - egyes darabjai a földet is elérték. A meteor közel 70 ezer km/h sebességgel lépett be a légkörbe. 92 kilométer magasban vált láthatóvá, ekkor alakult ki előtte a lökéshullám, majd 32 kilométer magasságban a fejlődő hő hatására darabjaira robbant. A robbanás pillanatában kb. 30-szor volt fényesebb a Napnál - mintha egy pillanatra mindent elvakított volna.


Eredetileg 19,8 méteres lehetett, de a felrobbanása után mintegy 100 darabra esett szét. A Földre leérkező legnagyobb darab 7 méter átmérőjű lyukat ütött a a Csebarkul-tó jegén. A robbanás súlyos károkat okozott. Még a több tíz kilométerre lévő Cseljabinszk városban is megrongálódtak az épületek, és mintegy 1500 ember sérült meg, leginkább a légnyomáshullám által betört ablakok üvegcserepeitől.


2014 áprilisában Murmanszk felett, helyi idő szerint hajnal három óra körül észleltek erős fényvillanásokat.


Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hatalmas-fenyvillanas-oroszorszag-felett-2/