Vulkán pusztíthatja el egész JapántEgy eddig nem ismert törésvonalat fedeztek fel japán kutatók a szigetország partjai mentén, így nem meglepő, hogy az utóbbi idők vulkán kitörésekért,  földrengésekért is a lemeztektonika a felelős.Akkor beszélünk vulkánról, mikor a kőzetlemezmozgás hatására a földfelszín megreped és ezen a repedésen keresztül  láva tör a felszínre. A vulkánokat kialakulásuk szerint szoktuk csoportosítani, vagyis hogy közeledő vagy távolodó kőzetlemezeknél alakultak ki, vagy egy bizonyos forróponton (a peremszegélytől távol).A forrópontos vulkánok, a lemeztektonikától többé-kevésbé függetlenek, hiszen értük a köpenyoszlopok a felelősek, amikből feltör a magma. A forrópont helyzete általában állandó, így a felette lévő litoszféra elmozdulása eredményezi azt, hogy ezek a vulkánláncok létrejöjjenek, kitörésüknél lávát engedve a földfelszínre.A divergens (egymástól távolodó) lemezszegélyeken kialakuló vulkánok rendszerint az óceán mélyén találhatók, ahol nem tapasztalhatunk gázrobbanást, törmelékszóródást és lángoló lávaáramlást. Mivel a vízben tör a felszínre a láva, általában csak vízgőzt eredményez, ahogy a hideg és a meleg összetalálkozik. Megszilárdul, és így keletkeznek az óceánközi hátságok.

A konvergens, vagyis egymáshoz közeledő lemezszegélyeken lévő hegységképződményeket heves vulkanizmus jellemzi.  Törmelékszórás és gázkitörés, valamint erős földrengés tapasztalható ennél a típusnál. Ezeknél a vulkánoknál sosem lehet tudni, mikor fognak kitörni. Vannak aktív és szunnyadó periódusaik. A legismertebb ilyen vulkánok a Tűzgyűrű mentén helyezkednek el. A Tűzgyűrű nem más, mint a Csendes-óceán partjain végigfutó „vonal”, amelynél a legtöbb vulkanikus tevékenységet és mélyről kiinduló földrengést tapasztalták. Japán tulajdonképpen ezen a Tűzgyűrűn fekszik.

Legismertebb hegye, a Fuji is egy ilyen szunnyadó vulkán, ami utoljára 1707-ben tört ki, és a mai kutatások alapján kb. 2015-ig újra „fel fog ébredni” álmából. De természetesen nem csak a Fuji az egyetlen vulkán Japánban.
Megemlíthetjük Bandai-san-t, ami 1888-ban tört ki. De ott van a még ma is működő Asama-yama, vagy Hakone. Hakone környéke utóvulkáni jelenségeiben igen gazdag. A Mihara-yama is szünet nélkül működő vulkán Japán területén. Japán szigetén a vulkánokból „kb. 60 működik és az utolsó mintegy 1300 évből, több mint 800 kitörésről vannak ismereteink.”

Mount Ontake modern történelmében a 2014. szeptember 27-i egy hirtelen és váratlan kitörés az első emberéletet követelő eset volt, a mentőosztagok eddig 47 áldozatra bukkantak, több tucat  személyt eltűntként tartanak nyilván. Mostanáig csupán találgatások voltak azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül mi okozta az áldozatok halálát, a felszabaduló gázok, a hamu miatti fulladás vagy a szerteröpülő, izzó kövek. -  1979-ben a vulkán egyszer már kitört, de akkor nem voltak áldozatok. 


A kóbei egyetem kutató állítják, hogy gigászi vulkánkitörés törölheti el a föld színéről 100 éven belül Japánt . A tudósok a Kjúsú sziget masszív vulkanikus kráterének alapos vizsgálata után jutottak arra a következtetésre, hogy az elkövetkező évtizedekben olyan erejű kitörés várható, amely a déli sziget lakosságával azonnal végez, míg az északra terjedő mérgező vulkanikus hamu és porfelhő pár nap alatt a szigetország mind a 127 millió lakóját elpusztítja. 

A Csendes-óceá­non több szigeten elhelyezkedő ország törésvonalon fekszik, amelynek mozgása az utóbbi években is rendszeresen tetten érhető. A három évvel ezelőtti, csaknem tízes erősségű földrengés és az azt követő cunami 11 417 halálos áldozatot követelt, de máig több mint 16 ezer embert eltűntként tartanak számon.

forrás:japanfelderito.hu - hirek.club