Újabb lépés az Ararát-anomália megoldása felé

Hollywood-nak hála Noé története is megelevenedik a mozivásznakon, miközben műholdas felvételeknek köszönhetően évtizedek óta kering egy spekuláció, mely szerint Noé bárkájának maradványai az Ararát-hegy magaslatain pihennek.

Lássuk, hogyan áll az összeesküvés elméletbe hajló kutatás, amibe sokan sok mindent, köztük földönkívüli űrhajót is belelátnak.

ArarátPorcher Taylor, a Richmond Egyetem jogi karának professzora
vezette az Ararát-anomáliának elnevezett jelenség mibenlétére irányuló kutatást. “Utazásom 1973-ban, 41 évvel ezelőtt kezdődött, első évemben, amikor West Point Katonai Akadémián kadétként szolgáltam” – nyilatkozott a Space.com-nak. Akkoriban az akadémián az a hitelesnek tűnő szóbeszéd járta, hogy a CIA kémműholdja véletlenül lefotózott egy “az Ararát-hegy jégsapkájából kiálló hajóorrnak tűnő objektumot” – kezdte a visszaemlékezést Taylor, aki néhány évtizeddel később saját nyomozásba kezdett az anomáliával kapcsolatos felvételekkel.

21 évébe került, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz, 1995-ben sikerült meggyőznie a Nemzetvédelmi Hírszerzési Ügynökséget (DIA) öt 1949-ben, az USA Légiereje által az Ararát-hegyről készített légi felvétel titkosításának feloldásáról. Megkereséseinek köszönhetően számos szakértő elemezte a műholdas felvételeket. Az utóbbi években a DigitalGlobe műholdfelvételeivel dolgozik. “Mindig is az volt a végső célom, hogy a DigitalGlobe-tól nyerhető fokozatosan nagyobb és nagyobb felbontású felvételek perdöntően átváltoztassák az anomáliát egy valós elemmé, legyen az geológiai vagy bibliai eredetű” - mondta.

A DigitalGlobe új, nagy teljesítményű WorldView-3 műholdja idén nyáron kerül fellövésre a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. 31 centiméteres pánkromatikus, a látható fény minden hullámhosszára érzékeny felbontásával a világ legnagyobb felbontású kereskedelmi kamerájává lép elő. “Hálás vagyok a DigitalGlobe-nak, hogy számos extra küldetést hajtott végre a kérésemre az Ararát-hegy fölött 2003 februárjában, ami lefotózta a hajószerű alakzatot 4570 méteren”

Taylor azt reméli, hogy a jövőbeli DigitalGlobe felvételek felkeltik valamelyik nagyobb tudományos szervezet, például a National Geographic érdeklődését, hogy egy expedíciót indítsanak a török katonai területnek számító hegy nyugati fennsíkja alatt elhelyezkedő jégsapka felé, mely csak külön engedéllyel látogatható. A WorldView-3 elvezethet ehhez a célhoz, véli Taylor, aki más elemzési technikákat is bevetett kutatásai során. 

Nemrégiben egy pánkromatikus textúra-egyediségi elemzést végzett az anomálián a dél-afrikai Pretoria Egyetem számítógép tudományi karának kutatójával, Francois Luus-szal. A vizsgálatokhoz a QuickBird 61 centiméteres felbontású, 2003-ban készült felvételeit használták, melyről egy hatoldalas jelentés készült.

“A textúra-egyediségi elemzés egy objektívebb, mesterséges intelligencia általi nézőpontot ad számunkra, ami megmutatja az anomália azon részeit, ami újszerű textúrákkal rendelkezik, és további vizsgálatokat indokol” – mondta Luus, hozzátéve, hogy a további tanulmányok alátámaszthatják az egyediség vizsgálat által megállapított lokációkat, melyeken utalásokat találhatnak az anomália mögött meghúzódó tárgyra.

“Nagyon várjuk az új DigitalGlobe WorldView-3 műholdat, ami rendkívül magas pánkromatikus és multispektrális felbontásával új fényt deríthet az anomáliára. Ilyen minőségű felvételek végre megoldhatják az Ararát-anomália rejtélyét, vagy legalább rendkívül kielégítő távérzékelési elemzés végezhető velük” – összegzett Luus.

Forrás: sg.hu