Ebola Európában?

Az elmúlt hetekben rendszeresen olvashattunk az Ebola járvány újabb és újabb eseteiről a különböző hírportálokon. Természetesen most sem a pánikkeltés a cél, azonban a járványokra maga Jézus hívta fel a figyelmünket eljövetelének egyik jeleként, így fontos tudni róluk.

„Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lésznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé.”
 – Máté 24:7


Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai teljes erőbedobással próbálják megakadályozni az elmúlt néhány hétben egyre több helyen felbukkanó ebola járvány továbbterjedését, amit eddig hét afrikai országban azonosítottak, azonban erőfeszítéseik lehet, hogy nem jártak sikerrel.

Guineában, a veszélyes betegség egyik gócpontjában, az állami hatóságok szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, ugyanakkor a Reuters szerint a kormány „azt tervezte, hogy nem hozza nyilvánosságra a halálesetekre vonatkozó adatokat, a pánikkeltés elkerülése végett.”

Lehet, hogy ez nem sikerült.

Az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére elképzelhető, hogy a járvány Európára is átterjedt.

A hét afrikai országot sújtó Ebola fertőzések száma egyre gyorsabban emelkedik. Az egyik Guineában és Libériában tevékenykedő keresztény segélyszervezet szerint a fertőzések száma 24 óra alatt 15 százalékkal emelkedett. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az olaszországi Pisa partjaihoz érkező 40 illegális bevándorlón is az Ebola fertőzés tünetei jelentkeztek. A hatóságok karanténban tartják a magas láztól  és konjunktivisztől (kötőhártya vörös elszineződése) szenvedő betegeket. A WHO szerint az Ebolának ez a törzse teljesen új és bár nagyon hasonlít a Zairében azonosított törzshöz, a kettő nem egyezik és ezért az orvosok sok esetben hamis negatív eredményeket kapnak, akár heteken át.

A hamis negatív eredmények miatt olyanok is visszatérhettek családjaikhoz, akiket megfertőzött az Ebola vírus, hogy otthonukban gyógyuljanak fel az influenzának vagy esetenként ételmérgezésnek hitt betegségből, ezzel is tovább rontva a helyzetet.

Az olasz hatóságok tagadják, hogy a betegség felütötte volna a fejét az országban, de alternatív hírportálok szerint ez az oka az egyik pisai kórház teljes lezárásának, ahol úgy gondolják, hogy 40 fertőzött beteget kezelnek.

Érdekes módon az olasz országos hírügynökségek által a járványról megjelentett cikkeit „nemzetbiztonsági okokra hivatkozva” törölték.

A Samaritan’s Purse keresztény segélyszervezet elmondta, hogy az Ebola vírus egyik veszélye a hosszú lappangási időben rejlik, mivel a fertőzöttek sok másik embert megfertőzhetnek, mire kiderült, hogy betegek.

A járvány valószínűleg egy vadásszal kezdődött, aki egy fertőzött repülőkutyától kaphatta el a betegséget. A betegség közvetlen kontaktus útján emberről emberre terjed. A megfertőződést követően akár 21 nap is eltelhet a tünetek jelentkezéséig, ami lehet magas láz, fejfájás és általános gyengeség. Ezen a ponton a beteg már fertőz.

Természetesen érthető, hogy a hatóságok óvatosak a fertőzésekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalával a pánik elkerülése érdekében.

Forrás:http://idokjelei.hu/2014/04/ebola-europaban/