Az aszteroida mintegy 1000-szer veszélyesebb, mint a Cseljabinszk-i meteorit

Óriás aszteroidát fedeztek fel Orosz tudósok. Ha ez eléri a Föld felszínét, a robbanás lényegesen nagyobb lesz, mint a 2013. február. 15-én Cseljabinszk felett felrobbant meteoré.

A Mester hálózathoz tartozó robotizált távcsövek egy új, a Földre potenciálisan veszélyes aszteroidát fedeztek fel, állítják orosz szakemberek. Az aszteroida a Földdel való ütközése során akár 1000-szer nagyobb robbanást idézne elő, mint a Cseljabinszk-i meteorit – jelentette a RIA Novosti.

A nemrég felfedezett aszteroidát 2014 UR116-nak nevezték el, melynek  a mérete 370 méter. Az aszteroida pályája még nem határozható meg pontosan, de elméletileg becsapódhat a Földbe.
Ez már a harmadik és egyben legnagyobb ilyen objektum, melyet ez a robotizált hálózat fedezett fel. Két másik aszteroidát is észleltek, a SW24 2013 és 2013 UG1, méreteik 250 és 125 m volt.
A 2010. óta aktívan működő robot teleszkóp-párosok megkétszerezik a mintegy 40 cm átmérőjű, nagy látómezőt.
A szupergyors eszközök el vannak látva különféle iránymutatásokkal, és szinte folyamatos megfigyelés alatt tartják az űrt.
Ezen kívül a teleszkópok, ha megfelelő jelet kap az űrből, szinte egy perc alatt továbbítja azt a megfigyelő központokhoz.
forrás:actualidad.rt.com