Újabb rejtélyes lyuk a Földön


Elméletek sorozata tartja izgalomban a világot egy újabb hatalmas lyuk keletkezésével kapcsolatban. Szibéria földjét lyukak és tavak szabdalják, a legújabb kráter keletkezését szakértők vizsgálják.


Az új kráter a Jamal-félszigeten keletkezett, azon a tájon, ahol egyébként is sok tó ékesíti a végtelen pusztaságot. A The Siberian Times az expedíció helyén járt és felvételeket készített a különös jelenségekről.Érvek és ellenérvek szólnak természet feletti jelenségekről, materiális meggyőződésű kutatók pedig a kráter sötétebb mintázatú peremének kialakulását elemzik, mások a globális felmelegedés rég megdőlt elméletével igyekeznek a kráterek kialakulását magyarázni.


Az alig pár napja felfedezett kráter kb 70 méter mély és alján egy jeges tó tátong. A jég folyamatosan olvad és a kráter oldalán is felfedezhetők az olvadó jég nyomai. Andrey Plehanov a vizsgálatok során arra a megállapításra jutott, hogy robbanás nem történt. Véleménye szerint a szokatlan jelenség nem külső, hanem belső erők hatásának köszönhető.


A kutató felidézte a tudósok 80-as években kidolgozott elméleteit, miszerint ugyanolyan természetes folyamat zajlik napjainkban, mint 8000 évvel ezelőtt. A jelenségek mai ismétlődése alakítja a tájat a Jamal-félszigeten. “Nincs semmi titokzatos itt, egyszerűen az Anyatermészet a fizika törvényszerűségének megfelelően, a belső nyomás és a külső hőmérséklet váltakozásának hatására alakítja a felszínt” – mondta Andrey Plehanov.

Fotók: The Siberian Times
magyarno.com