Születőben lévő bolygót fedeztek felA viszonylag közeli esemény választ adhat a folyamattal kapcsolatos meglévő kérdéseinkre.

A bolygók születése, a folyamat pontos feltárása és leírása a mai napig komoly gondokat okoz a csillagászok számára. Egy most közölt felfedezés ebben nyújthat nagy segítséget a szakma képviselőinek, már amennyiben bízhatunk az eddigi megfigyelésekben. 

A dél-karolinai Clemson Egyetem kutatói tették közzé a napokban ezen megfigyelések eddigi eredményeit, amelyek egy formálódó bolygó születésével kapcsolatosak. Mivel az esemény tőlünk mindössze 335 fényévnyire zajlik (zajlott) le, a viszonylag kis távolság miatt a szokásosnál jóval több részletet figyelhetünk meg, így pontosabban felmérhetjük a folyamatot és tesztelhetjük a rendelkezésre álló elméleteinket. Ehhez némi időre lesz szükség, dacára annak, hogy a vizsgálódás már több, mint egy évtizede tart, most először tudjuk azonban közvetlen módon megfigyelni egy bolygó születését, ami óriási jelentőségű. 

Sean Brittain

A HD100546 elnevezésű csillag viszonylag fiatal, 2,5-ször nagyobb és mintegy 30-szor fényesebb a Napnál, és csak a déli féltekéről látható. A szóban forgó bolygó sorrendben a második, amely körülötte kering. Ez a csillagászok szerint egy hatalmas, az élet megmaradására nem alkalmas gázóriás, amely legalább háromszor nagyobb a Jupiternél, és nagyjából a Szaturnusz helyét foglalja el saját rendszerében, legalábbis ami a csillagától mért távolságot illeti. Még a legjobb, legerősebb teleszkópok is mindössze egy korong formájú por- és gázfelhőt mutatnak meg számunkra, a szakemberek így elsősorban a szén-monoxid kibocsátásának változását, annak forrását figyelik, amely a bolygókhoz hasonló mozgást végez el, vagyis csillaga körül kering. 

A következő lépés az első felvételek elkészítése lesz, amelyben a Gemini South Telescope, vagy az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT-távcsöve segíthet a csapatnak, valamikor az elkövetkező hónapokban.
forrás:sg.hu