Kozmikus szomszédságunk százszor akkora, mint gondoltákÚj, minden eddiginél nagyobb és részletesebb, 3 dimenziós galaxistérkép készült otthonunk, a Tejútrendszer szomszédságáról. A térképet készítő csillagászok arra döbbentek rá, hogy tágabb otthonunk, a Virgo galaxishalmaz valójában csak egy apró része egy sokkal-sokkal nagyobb szuper halmaznak, amit Laniakeának neveztek el. A név a hawaaii bennszülöttek nyelvén a mennyországot jelenti.

A Tejútrendszerben 100 milliárd csillag helyezkedik el, ebből egy a mi Napunk. A Virgo halmaz kétezer, a Tejúthoz hasonló galaxist tartalmaz, a most feltérképezett Laniakea azonban ennél még százszor nagyobb.


A felfedezéshez úgy jutottak el a tudósok, hogy a tejútrendszert körülvevő 8000 legközelebbi galaxis mozgását, egymáshoz viszonyított pozícióját, illetve a sötét anyag rájuk gyakorolt gravitációs hatását vizsgálták. A galaxisok mozgásából arra következtettek, hogy mind egy olyan hatalmas rendszer részei, aminek eddig csak részleteit láttuk, de a teljes kép csak most bontakozott ki előttünk.
forrás:index.hu