Újabb katasztrófa Délkelet-Ázsiában

Fülöp-szigeteken pusztít a világ legnagyobb tájfunja300 kilométeres sebességű szél és hat méter magasra csapó hullámok pusztítanak, 12 millió ember veszélyben.

Megérkezett pénteken az év legerősebb tájfunja, a Haiyan a Fülöp-szigetekre. Elsőként az ország középső szigeteit érte el, ahonnan már több mint százezer embert kiköltöztettek az esetleges katasztrófa elkerülése érdekében.

Az óránként több mint 300 kilométeres sebességet is elérő szél áramkimaradásokat okozott, megrongálta a telefonhálózatot, fennakadásokat okozott a közúti és légi közlekedésben. A leginkább fenyegetett tartományokban zárva maradtak az iskolák, a hivatalok és az üzletek, a kórházakban viszont megerősítették a készenlétet.

A helyi hatóságok közlése szerint egy ember áramütést szenvedett és meghalt, mert egy villanyoszlop kidőlt, és elektromosság jutott a tájfun miatt kiáradó vízbe.

A kormány szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyeget a tájfun. Közülük egymillióan igyekeznek biztonságos helyen menedéket keresni.

Az érkező vihar hat méter magas hullámokat keltett a tengerparton, és az aggodalmak szerint földcsuszamlásokat okozhat a part menti térségekben.

A mentésre és élelmiszersegélyek szállítására már készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet.

A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan a prognózisok szerint a világ leghevesebb tájfunja az idén. A Haiyan a várakozások szerint szombatig sújtja a Fülöp-szigetek térségét, majd továbbhalad Vietnam felé.

(Hír24)