Rádiójelek helyett gabonakörökkel üzennek?2001-ben  a brit médiák  figyelmét egy olyan esemény keltette fel,  amit majdnem lehetetlen volt figyelmen kívül hagyni. 
Nagy-Britannia legnagyobb rádióteleszkópja a Chilbolton  Obszervatórium. 


Ez  az a hely, ahol megjelent a legnagyobb szenzációt keltő esemény a gabonakörök történelmében. A mező pont a teleszkóp előtt van. 2001.augusztus 14-e reggelén egy formáció tűnt fel, ami különbözött minden előbbitől. A földön összevisszaságnak tűnt, rendszertelen gabonafoltoknak. Azonban az este növekvő árnyékával egy kép bontakozott ki. Eltéveszthetetlenül egy arc. Ez a kép egy új technikát képviselt, ugyanaz, amely nyomtatásban használatos. 
Három nappal később valami feltűnt az arc mellett. Álló és lesimított gabonából álló adatsorok. De hamarosan egy megdöbbentő hasonlóságot fedeztek fel. 
1974-ben Carl Sagan csillagász összeállított egy üzenetet, amelyet a NASA az űrbe küldött az Arecibo teleszkópról Puerto Rico-ban. Bináris számokat, amelyek grafikai kóddá álltak össze és kulcsfontosságú információkat adtak az emberekről, és a bolygóról, ahol élünk. 
27 évvel később egy ugyanolyan formáció jelenik meg egy gabonatáblán, pont egy hasonló rádióteleszkóp előtt. Azonban közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy a kód alapvető különbségeket tartalmaz.  
 

Segan üzenete (jobb oldali kép) elmagyarázza a kalkulációs rendszerünket, a Földön életet adó, uralkodó elemet (szén),
a DNS kódunkat, az emberek magasságát és számát, és hogy naprendszerünk harmadik bolygóján élünk. És végül egy rádióteleszkópunk vázlatát. A válasz (bal oldali kép) ugyan azt a számolási rendszert mutatja. 
De szilikon a legdominánsabb életformájukban, nem a szén.A rajz tisztán mutat egy emberszerű alakot is, a testéhez képest nagy fejjel és mutatja, hogy van egy extra sor a DNS-ükben. Körülbelül 4 láb magasak és naprendszerük harmadik, negyedik, ötödik bolygóján élnek. És népességük kb 21,3 billió. Legalul a teleszkópot valami bonyolultabbal helyettesítik. Egy évvel korábban egy furcsa gabonakör tűnt fel ugyan azon a helyen. Vajon ez ugyan az az illusztráció, mint a nekünk elküldött kódon? Vajon ez a teleszkóp, ami a választ küldte? Ha ez nem egy különlegesen okos és jól kiszámított vicc, amelyet emberek készítettek, vajon ez egy komoly válasz egy idegen civilizációtól?                                

A Chilbolton-i gabona formációk újraindították a találgatásokat, hogy ki áll igazából ezek mögött. Vajon idegenek, honnan jönnek és mi a céljuk ezzel a fajta kommunikációval?

A következő évben, majdnem ugyan azon a napon, egy új kép tűnik fel, amely új lökést ad az idegen elméletnek.  Ezúttal Crabwood-ban, nem messze Winchester városától, Hampshire  megyében. Újra egy arcot látunk, de ezúttal eltéveszthetetlenül valami földönkívülire hasonlít. A képben továbbá van egy lenyomat, hasonló egy CD-re, valamivel, ami egy kódolt üzenetnek tűnik. Ennek a formációnak szintén egy újfajta formája van, ezúttal vízszintes vonalak, különböző vastagsággal, hasonlóan egy TV képhez. Az üzenet a képen hasonló egy spirálhoz, több kockából felépítve.  
Az adatszakértő Paul Wigh-nek sikerült megfejtenie. "Meglehetősen fel kellett, hogy nagyítsam a korongot komputeren és le kellett futtatnom néhány kép analízist, hogy kitisztítsam. Szóval láthattam, hogy mi állt és mi volt lefektetve. És az egyik dolog, ami feltűnt, hogy mintha hiba lett volna a diagramban. Egy hiba, ami úgy nézett ki, mint a nagyobb négyzetek, csak fele nagyságú. Gondoltam….ez furcsa, és elég rendszeresnek tűnik. Nézegettem és ahogy megszámoltam őket, és szó szerint minden 8.byt-ban….. és gondoltam: 8 byte. Szóval nyilvánvalóan ez valamiféle bináris kód, szóval innen egyszerűen átváltottam Twersky-re, ami a standard komputer nyelv ABC kódolása. És akkor elkezdtem szavakat kapni, szóval „Hoppá, kezdünk eljutni valahova…”, szóval megcsináltam az egészet és megkaptam az üzenetet."
Az üzenet angolul van. Lefordítva és így hangzik: 

Óvakodjatok hamis ajándékozók hordozójától, és hazug ígéreteiktől. 
Sok a fájdalom, de még van idő. 
Van jóság odakint. 
Mi a csalás ellen vagyunk. 
Csatorna záródik. 

Sokakat meglepett ez az üzenet. Vajon vannak idegenek ezzel az arccal, akiktől tartanunk kellene, vagy ez egy kép a küldőről?
Vajon ez a kezdetét jelenti egy igazi találkozásnak univerzumbeli szomszédainkkal?
Fred Flinger professzor szerint ez egy törekvés a földönkívüliek részéről,  egy fokozatos kommunikációra. És ez egy nagyon lassú eljárás, jó sok időt hagynak, hogy megemésszük a tényt,  lehet hogy nem vagyunk egyedül.